Ehkäisy
Ehkäisyn tarve muuttuu seurustelun eri vaiheissa ja elämätilanteen mukaan. Kondomi on usein ensimmäinen ja paras ehkäisyvaihtoehto, koska se suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta ja raskaudelta.Seksikumppaneiden vaihtuessa ja satunnaisissa seksitilanteissa, seksitautien ehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityisesti paljon huomiota.
Näissä tilanteissa vastuu ehkäisyn käyttämisestä kannattaa ottaa itselle, eikä olettaa kumppanin hoitavan sitä.
Tytön ja pojan välisessä seksissä kannatta myös suojautua raskaudelta, jos raskaus ei ole toiveissa. Tehokasta ehkäisyä on käyttää kondomia sekä jotain muuta ehkäisymenetelmää yhdessä, eli tuplaehkäisyä. Tällöin raskausehkäisystä ei tarvitse huolehtia enää, vaikka kondomi rikkoontuisikin.
Ehkäsymenetelmät
Ehkäisyä on olemassa monenlaista; niin raskauden, seksitautien kuin pahan mielen ehkäisyssäkin. Kaikissa näissä auttaa etukäteen tilanteisiin varautuminen ja riskitilanteiden välttäminen. Lisäksi tarvitaan tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä ja taitoa käyttää niitä. Myös niistä asioista pitää olla tietoa, jotka eivät ehkäise raskautta ja seksitauteja.
Ensisijainen ehkäisymenetelmä on aina kondomi, sillä se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti myös raskauden. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä. Kondomista voi leikata tarvittaessa myös suuseksisuojan naisen sukupuolielimiä suojaamaan.
Tytön ja pojan välisissä yhdynnöissä, tehokkainta ehkäisyä on tuplaehkäisy. Tämä tarkoittaa, että kondomin lisäksi on käytössä jokin muu raskauden ehkäisymenetelmä, esimerkiksi e-pillerit. Kun yhdynnät ovat säännöllisiä ja kumppani pysyvä, kondomin käytöstä voidaan luopua. Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä seksitautitesteissä.
Kun seksitaudit liittyvät näkökulmat on otettu huomioon, tytön ja pojan välisessä suhteessa täytyy huolehtia raskauden ehkäisystä, ellei raskautta toivota. Tällöin tulee usein kyseeseen jokin hormonaalinen ehkäisymenetelmä, jotka ovat luotettavia ja tehokkaita raskauden ehkäisyssä.
Kierukka on pieni t-muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Hormoni- ja kuparikierukkaa on perinteisesti suositeltu vain synnyttäneille naisille, mutta hiljattain markkinoille on tullut entistä pienempi hormonikierukka, joka voidaan asettaa myös synnyttämättömille naisille.