keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ehkäisy

Ehkäisy

Ehkäisyn tarve muuttuu seurustelun eri vaiheissa ja elämätilanteen  mukaan. Kondomi on usein ensimmäinen ja paras ehkäisyvaihtoehto, koska se suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta ja raskaudelta.
Seksikumppaneiden vaihtuessa ja satunnaisissa seksitilanteissa, seksitautien ehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityisesti paljon huomiota. 
Näissä tilanteissa vastuu ehkäisyn käyttämisestä kannattaa ottaa itselle, eikä olettaa kumppanin hoitavan sitä. 
Tytön ja pojan välisessä seksissä kannatta myös suojautua  raskaudelta, jos raskaus ei ole toiveissa. Tehokasta ehkäisyä on käyttää kondomia sekä jotain muuta ehkäisymenetelmää yhdessä, eli tuplaehkäisyä. Tällöin raskausehkäisystä ei tarvitse huolehtia enää, vaikka kondomi rikkoontuisikin.

Ehkäsymenetelmät

Ehkäisyä on olemassa monenlaista; niin raskauden, seksitautien kuin pahan mielen ehkäisyssäkin. Kaikissa näissä auttaa etukäteen tilanteisiin varautuminen ja riskitilanteiden välttäminen. Lisäksi tarvitaan tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä ja taitoa käyttää niitä. Myös niistä asioista pitää olla tietoa, jotka eivät ehkäise raskautta ja seksitauteja.
Ensisijainen ehkäisymenetelmä on aina kondomi, sillä se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti myös raskauden. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä. Kondomista voi leikata tarvittaessa myös suuseksisuojan naisen sukupuolielimiä suojaamaan.

Tytön ja pojan välisissä yhdynnöissä, tehokkainta ehkäisyä on tuplaehkäisy. Tämä tarkoittaa, että kondomin lisäksi on käytössä jokin muu raskauden ehkäisymenetelmä, esimerkiksi e-pillerit. Kun yhdynnät ovat säännöllisiä ja kumppani pysyvä, kondomin käytöstä voidaan luopua. Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä seksitautitesteissä.
                 Kun seksitaudit liittyvät näkökulmat on otettu huomioon, tytön ja pojan välisessä suhteessa täytyy huolehtia raskauden ehkäisystä, ellei raskautta toivota. Tällöin tulee usein kyseeseen jokin hormonaalinen ehkäisymenetelmä, jotka ovat luotettavia ja tehokkaita raskauden ehkäisyssä.
Kierukka on pieni t-muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Hormoni- ja kuparikierukkaa on perinteisesti suositeltu vain synnyttäneille naisille, mutta hiljattain markkinoille on tullut entistä pienempi hormonikierukka, joka voidaan asettaa myös synnyttämättömille naisille.




Sukupoilitaudit

                                             Sukupuolitaudit



Mitä sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat?

Sukupuolitaudiksi eli seksitaudeiksi sanotaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Sellaisia ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri, mycoplasma genitalium, HIV-infektio, trikomoniaasi ja lymfogranuloma venerum. Joskus myös hepatiitti B luetaan seksitauteihin.
              Suomessa saatu tartunta on useiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes. Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 13 200, joista 65 % todetaan alle 25-vuotiailla. Luku on todellisuutena korkeampi, koska monet oireettomat eivät hakeudu tutkimuksiin tai saavat lääkityksen partnerinsa kautta. Klamydiatartunnan arvioidaan saavan noin 5 % 15–25-vuotiaista. Kondyloomaa aiheuttavan papilloomavirustartunnan saa arviolta kolmasosa nuorista aikuisista ja sukuelinherpestä aiheuttavan herpex simplex virus 2 -tartunnan noin joka neljäs vuosi.

Miten seksitaudit tarttuvat?

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksena. Tartuntoa voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaavat useimmilta tartunnoilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide vähentää edelleen kondomin rikkoutumisen vaaraa. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa. Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö altistaa riskikäyttäytymiselle ja lisää sukupuolitautien vaaraa. Seksin turvallisia muotoja ovat halaaminen, koskettaminen, suukottelu ja sukuelinten hyväily käsin.

Milloin ja mihin tutkimuksiin ja hoitoon?
Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienemminkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voi olla kirvely virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuume. Mistään oireista ei seksitartuntaa voi päätellä varmasti, vaan diagnoosi perustuu laboratoriotutkimuksiin.