keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Kansantaudit

Yleistietoa kansantaudeista


Kansantaudeilla tarkoitetaan yleisesti sairauksia, joilla on suuri merkitys koko väestön terveydentilalle.  Kansantaudit ovat kuitenkin yleisiä väestössä ja lisäksi usein yleisiä kuolleisuuden aiheuttajia. Kansantaudit vaikuttavat työkykyyn ja niiden hoito on terveydenhuollon palveluita vaativaa. Tästä johtuen kansantaudeilla on suuri vaikutus myös kansantaloudelle.

Tartuntataudeista kroonisiin sairauksiin

Suomessa tartuntatautikuolemien nopeasti vähennyttyä krooniset eli pysyvät tai pitkäaikaiset sairaudet ja tapaturmat nousivat tärkeimmiksi ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttajiksi. Näistä syistä johtuva kuolleisuus on kuitenkin viime vuosikymmeninä pienentynyt, ja sen seurauksena ihmisten keskimääräinen elinikä on pidentynyt merkittävästi.

Samat riskitekijät altistavat eri kansantaudeille

Kansantautien riski ja suojatekijöihin voidaan usein vaikuttaa  siten kansansairauksia voidaan ehkäistä. 
Eri kansantaudeilla on usein samoja riski ja suojatekijöitä. Esimerkiksi tupakointi lisää sydän ja verisuonisairauksien, kroonisten keuhkosairauksien liikunta taas suojaa lähes kaikkien kansantautien riskeiltä. 
Huomattava osa työikäisten kroonisista sairauksista on ehkäistävissä terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla, välttämällä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä ja ehkäisemällä lihavuutta. Korkean riskin henkilöillä tehokkaasti toteutettu lääkehoito on tarpeen.

                                                   Syöpätaudit


Syöpätaudit ovat Suomessa verenkiertoelinten sairauksien jälkeen yleisin kuolemansyy. Joka neljäs suomalainen sairastuu elämänsä jossain vaiheessa syöpään. Vuosittain uusia syöpätapauksia todetaan yli 20 000


                                                                           Tapaturmat


Tapaturmassa äkillisen  tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.  Tapaturma käsitteeseen liittyy aina kaksi elementtiä, joista toinen on onnettomuustapahtuma ja toinen sen aiheuttama seuraus eli henkilövahinko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti